Dermatologie

Dermatita de contact – ce este și cum o putem trata

dermatita de contact

Dermatita de contact este o boala comună a pielii, ce apare după ce o persoană a intrat în contact cu o substanță dăunătoare. Această afecțiune a pielii poate fi provocată de o reacție alergică sau de o simplă iritație cauzată de detergenți sau săpunui dure. Dermatita nu este o afecțiune gravă, care să ne pună viața în pericol, însă atunci când observăm o iritație pe pielea noastră, care nu trece de la sine, atunci este cazul să apelezi la un medic dermatolog pentru o investigație mai amănunțită.

Dermatita se clasifică în mai multe tipuri, după cum urmează:

Dermatita de contact – apare atât la adulți, cât și la copii.
• Dermatita atopică – sau eczema este o afecțiune cutanată inflamatorie, care provoacă înroșirea pielii, precum și o senzație puternică de prurit. Copiii sunt cei mai afectați, însă poate apărea și la adulți.
• Dermatita seboreică – se caracterizează prin apariția unor cruste albicioase și zone iritate, la nivelul feței, dar și pe scalp. Apare în zonele care sunt bogate in sebum, precum scalp, sprâncene, zona mediană a feței, bărbie, stern, canalul auditiv extern și retroauricular.
• Neurodermatită – sau lichen simplex cronic, este o boală a pielii ce se caracterizează prin mâncărime și apariția unor mici zone de iritații. Acest tip de dermatită se dezvoltă pe gât, me încheietura mâinii, antebraț, coapsă sau gleznă.
• Dermatita numulară – cunoscută și sub denumirile de eczema discoidă, eczema microbiană, eczema numulară și neurodermatita numulară, este recunoscută după leziunile rotunde ovale, care provoacă mâncărime.
• Dermatita de stază – apare la pacienții care suferă de o boală venoasă cronică periferică și hipertensiune. Sunt afectați bătrânii și poate avea complicații severe, precum ulcerații venoase sau lipodermatoscleroza
• Dermatita periorală – este o erupție benignă formată din mici papule inflamatorii localizate în zona periorală, a șanțului nasolabial și pe zonele laterale ale pleoapelor inferioare.

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact este o afecțiune a pielii, care nu trebuie să vă dea motive de îngrijorare. Aceasta se caracterizează prin mâncărime severă și înroșirea pielii. Dermatita de contact apare ca urmare a expunerii la alergeni sau la agenți iritanți. Multe produse cosmetice pot fi cauza acestui tip de dermatiă, precum și săpunurile, parfumurile, bijuteriile sau plantele cu care intrăm în contact direct. Dermatita de contact nu este transmisă de la o persoană afectată la una sănătoasă.

Subtanțele iritante frecvente care stau la baza dermatitei sunt:
• antisepticele si substantele antibacteriene
• uleiurile folosite in unele utilaje si masinarii
• solvenții
• cimentul
• parfumurile si conservantii din produsele cosmetice si produsele de ingrijire
• sapunurile si detergentii
• apa dură sau apa cu mult clor
• pudre diverse, praf
• diverse plante, precum Ranunculus (Piciorul cocoșului)

 

Tipuri de dermatită de contact

Există mai multe tipuri de dermatită de contact, în funcție de factorii care au stat la baza apariției acesteia.

Dermatita de contact alergică – acest tip de dermatită apare ca urmare a unei reacții alergice de la un produs cosmetic, bijuterie de metal, aur sau nichel, mănuși de latex, parfumul sau substanțele chimice din compoziția unor produse cosmetic sau de îngrjijire a pielii, conservanți, arome sau alți alergeni. Semnele acestui tip de dermatită apar la câteva zile de la expunerea cu factorul alergen. Produsul care provoacă o recție alergică eliberează în organism niște substanțe chimice inflamatoare, care provoacă iritații, mâncărimi, roșeață și senzație de arsură a pielii în zona respectivă, senzație de mâncărime intense, sensibilitate la soare, umflături, în special în zona feței, a ochilor.

Dermatita de contact iritantă – potrivit Academiei Americane de Dermatologie, dermatita de contact iritantă este cea mai frecventă formă de dermatită. Este cauzată de contactul cu anumite materiale care conțin substanțe toxice, precum clorul, spray-ul cu piper, detergenții de rufe, dezinfectantul pentru toaletă etc. De asemenea, acest tip de dermatită poate apărea în urma spălării excesive cu apă, sau folosirea unui anumit săpun cu parfum. Cei mai expuși sunt cei care au mâinile expuse un timp îndelungat în apă, precum barmanii sau spălătorii de vase. Dermatita de contact iritantă se manifestă prin piele crăpată și foarte uscată, vezicule, ulcerații, răni deschise care formează cruste.

Dermatita de fotocontact – sau dermatita de contact fototoxică se manifestă ca urmare a expunerii pielii la razele de soare, după folosirea în prealabil a unor loțiuni de bărbierit, a unor produse cosmetice care conțin subtanțe chimice sau după folosirea anumitor creme de protecție solară.

Factorii de risc în dermatita de contact sunt:
• un istoric medical de eczema
• zone cu climat uscat
• spălatul frecvent pe mâini
• expunerea repetata la apa
• expunerea la substante chimice si solventi (acizi, alcani, etc.)
• persoanele care au pielea deschisă la culoare
• persoanele care au anumite meserii (grădinar, asistentă medicală, cosmeticiană, haistylistă, mecanic, mașinist, bucătar, muzician, persoanele care lucrează cu metale, etc.)

 

Dermatita de contact la copii și bebeluși

Dermatita de contact la copii și bebeluși este o afecțiune a pielii comună, putând fi de două feluri: iritantă sau alergică. Această afecțiune a pielii apare la vârste fragede din cauza faptului că pielea copiilor are un strat cornos mai subțire decât cel al unui adult și faptului că formarea celorlalte straturi ale epidermului este incompletă. Sistemul imunitar în primii ani de viață nu este complet dezvoltat, de aceea atunci când pielea celor mici etse expusă agenților alergeni, va fi, cel mai probabil, afectată.

Dermatita de contact – metode de diagnosticare

Dacă prezinți simptomele dermatitei de contact, atunci îți recomandăm să faci o vizită medicului dermatolog, pentru mai multe investigații. Cele mai multe cazuri de dermatită de contact nu reprezintă un risc pentru sănătate, însă dacă erupția este aproape de ochi, gură sau dacă acoperă o porțiune mare de pe corp, atunci este recomandat să mergi la un specialist. Medicul va efectua o anamneză, adică va pune diferite întrebări pentru a afla date despre istoricul medical. De asemenea, va examina pielea pentru a determina tipul de dermatită și intensitatea erupției sau iritației. Medicul dermatolog va efectua un test epicutanat (cu plasturi speciali), pentru a afla dacă ești alergic sau nu la o substanță.

Fă-ți o programare la Liberty Medical Center ca să afli că ești bine!

Dacă ai simptome de dermatită de contact și vrei părerea unui specialist, atunci Liberty Medical Center te poate ajuta. La departamentul de dermato – venerologie din cadrul Liberty Medical Center ne ocupăm de sănătatea pielii dumneavoastră, a mucoaselor, a unghiilor și părului. Medicii noștri calificați diagnostichează și tratează o multitudine de afecțiuni ale pielii, inclusiv boli rare sau cu determinare genetică.

Leave a Reply

Call Now Button