Articole MedicaleDermatologie

Alunitele de piele. Cand trebuie să mergem la dermatolog?

alunite de piele

Percepţia oamenilor cu privire la aluniţe a variat de-a lungul timpului de la semn distinctiv ce te individualizează din punct de vedere fizic, perspectiva estetică până la chirurgia aluniţelor pentru evitarea unui posibil cancer de piele, perspectiva medicală.

Aluniţele se definesc ca fiind modificări pigmentare ale pielii din motive necunoscute. Din punct de vedere morfologic, aluniţele sunt leziuni benigne melanocitare ( la nivelul celulelor pielii) diferenţiate în două categorii: congenitale sau din naştere şi dobândite.

Problema este că diferenţierea dintre cele două tipuri de aluniţe este greu de făcut din punct de vedere clinic. Dermatologii vorbesc de o anumită ”regularitate”, mai ales în ceea ce priveşte forma, marginile, construcţia şi suprafaţa acestora,iar modificare lor poate ridica anumite semne de întrebare.

Aluniţele sunt de două tipuri :

  1. Aluniţele congenitale (semnele de naştere)

Aluniţele congenitale sunt cele prezente pe piele încă de la naştere, fiind cauzate de melanocitele, celulele de la nivelul dermului sau epidermului. Melanocitele sunt distribuite la nivelul pielii cu scopul de a produce pigmentul natural care colorează pielea.

Ele nu pun probleme deosebite, dar se recomandă monitorizarea lor atentă în perioada adolescenţei şi maturităţii.

 

  1. Aluniţele dobândite sau atipice

Acest tip de aluniţe apar fie în copilărie, fie la maturitate şi acestea trebuie verificate constant având un risc cancerigen crescut. Se consideră că apariţia lor este cauzată de expunerea prelungită la soare, iar forma lor poate fi de două tipuri. Cele cu formă regulată, tipică şi simetrică nu ar trebui să ne îngrijoreze, dar cele cu forme atipice sau neregulate, au culori diferite şi contur ondulat ar trebui să ne trimită la medicul dermatolog cât mai rapid posibil.

Recomandarea medicilor dermatologi este de face un control dermatologic anual de tip preventiv, iar acest lucru este necesar pentru că aceste modificări ale aluniţelor nu produc nici un fel de semn clinic, de tipul durerii, care să ne dea de bănuit. Recomandarea unor controale anuale este cu atât mai importantă în cazul persoanelor cu un risc crescut, precum cei care au mai avut cazuri de cancer de piele în familie sau care au suferit arsuri solare de-a lungul vieţii sau cu alte afecţiuni de piele care se asociază cu apariţia melanoamelor (cum ar fi albinismul sau prezenţa unui număr mai mare de 50 de aluniţe pe corp).

Aluniţele sunt atât de comune pe corpul fiecăruia dintre noi şi suntem atât de obişnuiţi cu ele încât uităm să le mai examinăm sau nici nu ştim ce lucruri ar trebui să fie lucrurile care să ne alarmeze. Iată câteva sfaturi utile:

-de regulă o aluniţă este rotundă sau ovală,

-suprafaţa ei este moale;

-diametrul lor nu trebuie să depăşească 6 mm;

  • aluniţele sunt simetrice, de aceea atunci când examinaţi o aluniţă desenaţi o linie imaginară pe mijlocul ei şi comparaţi cele două jumătăţi;
  • aluniţele apar în general la copii şi adolescenţi şi este nefirescă apariţia lor după 40 de ani;

Dacă aluniţele dumneavoastră nu sunt în aceste tipare ar fi bine să fiți consultat de un medic dermatolog, de preferat la sfârşitul sezonului cald, după ce pielea a fost expusă la radiaţiile solare. Cea mai gravă complicaţie a aluniţelor este melanomul sau cancerul de piele, unul dintre cele mai agresive forme de cancer. De aceea recomandarea medicilor este prezentarea în faze incipiente la medicul dermatolog care cu ajutorul dermatoscopului care măreşte imaginea formaţiunilor cutanate cu ajutorul microscopului poate pune un diagnostic prezumtiv şi poate indica rejecţia chirurgicală a respectivei aluniţe. Diagnosticul final se pune cu ajutorul biopsiei excizionale care îndepărtează în totalitate formaţiunea cutanată şi mai apoi aceasta este trimisă la laborator pentru stabilirea caracterului benign sau a celui malign al acesteia.

Pentru pacienţii cu risc crescut există şi varianta scanării computerizate a aluniţelor de pe corp şi a comparării milimetrice a modificărilor de formă, structură sau dimensiune care pot să apară în decursul timpulu. Se conturează o harta a alunițelor de pe corp și se monitorizează periodic de medicul specialist.

Sfatul medicilor este să avem grijă şi să prevenim malignizarea aluniţelor prin câteva măsuri simple:

  • protejarea pielii împotriva radiaţiilor UV prin aplicarea unor creme cu factor de protecţie ridicat atunci când ne expunem la soare;
  • protejarea pielii de radiaţii prin purtarea unor haine şi accesorii cu rol de protecţie (pălărie și ochelari de soare) ;
  • întărirea sistemului imunitar prin adoptarea unor diete sănătoase, bogate în nutrienţi, odihnă corespunzătoare şi în general un stil de viaţă echilibrat;
  • managerierea corespunzătoare a stresului și a stărilor de panică sau presiune pishică care pot avea consecințe asupra sănătății corpuluui nostru.

Ţineţi cont de aceste sfaturi pentru sănătatea dumneavoastră şi la orice semn de suspiciune legat de aluniţele de pe corpul dumneavoastră prezentaţi-vă rapid la medicul dermatolog. Mai mult decât în alte afecţiuni, în cazul cancerului de piele timpul înseamnă viaţă.

Puteți face o programare la Liberty Medical Center, pentru dermatologie, la Dr. Pantelimon Florentina – Medic Primar prin telefon sau direct prin formularul de contact de pe prima pagină.

Leave a Reply

Call Now Button