Articole MedicalePsihiatrie

Cand Trebuie sa Apelezi la un Psihiatru si Cum te Poate Ajuta

psihiatru ilfov

Viaţa noastră stresantă de zi cu zi ne solicită din ce în ce mai mult din punct de vedere emoţional, psihic şi fizic şi ne testează capacitatea de reacţie şi de adaptare la mediu.

Fragilitatea fiinţei umane este strâns legată de starea sa psihică şi orice situaţie stresantă de viaţă sau eveniment major nefericit pot aduce grave atingeri acesteia.

Cine nu a trecut cel puţin o dată în viaţă printr-o tristeţe profundă, stări de nelinişte nejustificate, apatie sau demobilizare totală în faţa unui eşec?

Sunt semne care ar trebui să ne îngrijoreze şi la care trebuie să învăţăm să reacţionăm adecvat apelând la specialiştii din domeniul psihologiei sau psihiatriei.

Din păcate, în România, tulburările ce ţin de sănătatea psihică a unei persoane sunt puţin cunoscute şi mai grav, sunt ascunse sau negate pentru că sunt considerate „ruşinoase” de către societate.

Abordarea aceasta la nivelul societăţii îngreunează stabilirea diagnosticului şi duce la o prezentare tardivă a pacienţilor la medicul psihiatru.

Dar dacă o tulburare de ordin psihic este subestimată, ea se poate croniciza în timp, se poate agrava şi poate conduce la probleme serioase. Din păcate, majoritatea celor care prezintă astfel de tulburări nu ajung niciodată la un specialist, din cauza prejudecăţilor, a temerilor legate de afecţiunile psihice, care sunt de cele mai multe ori stigmatizate de societate.

Psihiatria e definită ca fiind ramura medicală care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu boli psihice. Ea este considerată ca fiind un domeniu de sinteză ce influenţează toate aspectele vieţii unui pacient, de la comportament, afectivitate, relaţii interumane sau sexualitate până la muncă, viaţă de familie sau perceperea realităţii şi interferează cu alte specialităţi medicale.

Tulburările psihice sunt variate şi sunt cauzate de interacţiunea unor factori ereditari, biologici, sociali, de mediu sau substanţe chimice pe care medicul psihiatru trebuie să-i identifice şi asupra cărora trebuie să acţioneze din punct de vedere medical.

Când apelăm la medicul psihiatru?

Recomandarea medicală este să ne adresăm acestuia dacă constatăm o scădere a principalelor funcţii psihice precum atenţia, memoria, capacitatea de judecare, a randamentului, dereglarea somnului şi incapacitatea generală de derulare în condiţii bune a activităţilor cotidiene.

Dispoziţiile afective, de tipul unor tristeţi prelungite, gânduri de inutilitate sau de sinucidere, nelinişte fără motive reale, teamă de obiecte sau fiinţe umane sau o nervozitate excesivă sunt tot atâtea motive întemeiate să apelăm la un medic psihiatru.

Când avem de asemenea tulburări de tipul adicţiilor de alcool, tutun ,sex, calculator sau jocuri de noroc suntem în situaţia când doar medicul psihiatru ne poate ajuta. Disfuncţiile sexuale atât la femei (frigiditate, contact sexual dureros etc), cât şi la bărbaţi (impotenţa, ejacularea precoce etc) sunt alte manifestări clinice care ne indică necesitatea consultării unui specialist din domeniul psihiatric.

În cazul copiilor cu ticuri, cu bâlbâială, cu lipsă de control al micţiunii sau cei cu somnabulism, cu tulburări de învăţare, cu hiperactivitate sau agresivitate se recomandă şi o evaluare psihiatrică de specialitate pentru diferenţierea diagnosticului şi stabilirea intervenţiei de specialitate.

 

E bine de ştiut că punerea unui diagnostic psihiatric este dificilă şi presupune o colaborare pe termen lung între medic şi pacient. Unele simptome care sunt atribuite în mod obişnuit unei afecţiuni psihiatrice pot să fie semne clinice şi pentru alte afecţiuni ce ţin de chirurgie, endocrinologie, cardiologie, neurologie sau psihologie, de aceea doar medicul specialist este capabil să descifreze adevărata semnificaţie a acestora.

 

De asemenea, colaborarea dintre medicul psihiatric şi psiholog este una foarte apropiată şi de foarte multe ori pacienţii încurcă aceste discipline.

Confuzia dintre cele două discipline complementare care au acelaşi obiectiv principal de activitate şi anume păstrarea sănătăţii mentale şi echilibrul psihic al populaţiei este una dintre cele  mai des întâlnite situaţii. Chiar dacă au acelaşi obiectiv, formarea  celor două specialităţi, metodele şi tehnicile de de intervenţie sunt complet diferite.

În timp ce psihologul, absolvent al unei facultăţi de psihologie, tratează problemele conştiente ale omului sănătos cu ajutorul tehnicilor psihologice specifice şi metoda sa este una legată de cuvânt în cadrul terapiilor, psihiatrul este medic, absolvent al unei facultăţi de medicină care are abilitatea  profesională de a pune un diagnostică legată de afecţiunile psihiatrice. Intervenţia sa presupune tratament medicamentos în funcţie de gravitatea patologiei şi poate indica izolarea sau internarea pacientului într-un spital de specialitate.

Autodiagnosticarea sau automedicaţia este interzisă în cadrul afecţiunilor psihice deoarece pot face mai mult rău decât bine. De asemenea, în cazul unor diagnostice de boli psihice cronice colaborarea pe termen lung dintre pacient şi medic este singura soluţie posibilă de ameliorarea a simptomelor şi de reîntoarcere a pacientului la un nivel de viaţa socială şi profesională adecvată.

Nu ignoraţi simptomele descrise mai sus şi apelaţi cu încredere la un medic psihiatru. Boala psihică este o boală comună care afectează populaţia pe scară largă şi cu cât intervenţia medicului profesionist se face mai repede cu atât rezultatele sunt mai vizibile.

Dacă aveți nevoie să apelați la un medic psihiatru, la Liberty Medical Center avem o echipă pregătită să vă ajute.

Faceți o programare acum!

Leave a Reply

Call Now Button