Trigliceridele mărite trebuie să fie un semnal de alarmă pentru orice persoană, întrucât pot indica diferite afecțiuni în organism. Se poate reveni la valorile normale ale acestora prin tratamente corespunzătoare. În continuare vă vom prezenta ce sunt trigliceridele, care sunt cauzele pentru trigliceridele mărite și cum putem să reducem numărul acestora.
Trigliceridele mărite – ce sunt trigliceridele?
Trigliceridele mărite favorizează apariția anumitor boli, de aceea sunt necesare controale de rutină pentru a determina cauzele și diferitele afecțiuni care îți afectează sănătatea.
Trigliceridele sunt grăsimi (lipide), ce se deplasează în sânge și care pot rămâne în țesuturile din organism. Valorile trigliceridelor pot fi verificate la analizele de rutină, însă cei mai mulți dintre pacienți nu acordă importanță acestui aspect, fiind mai interesați de valorile glicemiei sau colesterolului. Nivelul trigliceridelor trebuie ținut sub control pentru a nu fi afectată starea de sănătate.
În cazul în care consumi un număr mai mare de calorii decât este necesar, organismul formează aceste trigliceride pe care le reține în celulele grase. Acest tip de lipide se poate metaboliza și genera energie. Pe de o parte alimentele bogate în grăsimi cresc gliceridele, iar pe de altă parte zahărul și alcoolul au un efect mult mai puternic. Este indicat ca trigliceridele mărite să fie ținute sub control.
Valorile normale pentru trigliceride
Dacă ai trigliceride mărite, înseamnă că nivelul normal pe care trebuia să îl ai a crescut. Nivelul de trigliceride din corpul tău trebuie să se încadreze sub limita de 150 de miligrame pe decilitru (mg/dl). În cazul în care, valoarea este mai mare de atât, însă mai mică de 199 mg/dl, nu trebuie să te îngrijorezi. Însă, dacă valoarea limită este depășită, iar nivelul trigliceridelor a crescut și se află între între 200 și 499 mg/dl, sau, mai grav, depășește 500 mg/dl, este necesar un tratament adecvat pentru a reduce nivelul acestora. Depășirea valorii normale a trigliceridelor poartă numele de hipertrigliceridemie, iar aceasta poate fi clasificată în trei tipuri:
• hipertrigliceridemie de graniță cu valori cuprinse între 150 mg/dL si 199mg/dL;
• hipertrigliceridemie moderată cu valori ce se găsesc între 200 mg/dL si 499 mg/dL;
• hipertrigliceridemia severă atunci când valorile acesteia depășesc 500 mg/dL.
Ce se întâmplă dacă am trigliceride mărite?
Atunci când ai trigliceridele mărite există riscul de a avea următoarele afecțiuni:
• Probleme hepatice
• Afecțiuni renale
• Hipotiroidismul
• Riscul de diabet
• Riscul de a fi supraponderal
• Risc cardiovascular
De cele mai multe ori, femeile care se află în perioada de după menopauză și persoanele diabetice, se confruntă cel mai des cu un nivel ridicat de trigliceride.
Cum se depistează trigliceridele mărite?
Pentru a verifica dacă o persoană are trigliceride mărite, se va efectua profilul lipidic (prin care se verifică și valorile colesterolului, LDL-ul si HDL-ul). Se preia sânge, care este supus unor teste de laborator. Nu uitați, că înainte de procedură nu trebuie să consumați lichide (în afară de apă) sau alimente cu cel puțin 8 – 12 ore înainte. Nu există semne care să vă indice că aveți trigliceride mărite, de aceea sunt necesare aceste analize de rutină chiar și în lipsa oricăror simptome. În cazul în care, pacientul suferă de o boală metabolică ereditară, valorile crescute ale trigliceridelor se vor manifesta prin depozite mici de grăsime care apar sub ochi, la nivelul pielii (xantoame).
Trigliceride mărite – cauze
Cauzele pentru trigliceride mărite sunt de cele mai multe ori reprezentate de kilogramele în plus, obezitate sau de un diabet care nu a fost ținut sub control. Un pacient supraponderal, care nu este active din punct de vedere fizic, atunci este probabil să aibă trigliceride mărite. Persoanele care mănâncă alimente bogate în carbohidrați rafinați și zahăr sau consumă alcool în cantități mari, prezintă riscul de a avea trigliceride mărite. De asemenea, hipertiroidismul, afecțiunile renale și anumite boli de stocare a lipidelor moștenite genetic pot fi cauzele care se află în spatele nivelul crescut a trigliceridelor. Anumite categorii de medicamente pot declanșa mărirea trigliceridelor, precum diuretice, retinoizi, steroizi, betablocante, unele medicamente imunosupresoare, unele medicamente folosite pentru HIV, precum și terapia cu estrogen (folosită în tratarea simptomelor menopauzei).
Factorii de risc pentru creșterea nivelului de trigliceride sunt:
• Zahărul
• Alcoolul
• Cereale rafinate
• Alimente bogate în carbohidrați și zaharuri
• Fumatul
• Supraponderalitatea și obezitatea
• Sedentarismul
Trigliceride mărite – riscuri
Trigliceridele mărite pot cauza o serie de afecțiuni, care ne pot pune sănătatea în pericol. Bolile de care un pacient poate suferi din cauza nivelului crescut de trigliceride sunt:
• Ateroscleroza
• Boala coronariană ischemică
• Boala arterială periferică
• Pancreatită
• Ficatul gras non-alcoolic
• Demență
• Diabet zaharat tip 2
În cazul în care ai trigliceride mărite este recomandat să ai o dietă care să-ți furnizeze un număr adecvat de calorii, iar carbohidrații să reprezinte sub 60% din totalul alimentelor ingerate. Este indicat să fie redusă cantitatea de zahăr, iar băuturile pe bază de zahăr sunt excluse. Trebuie să consume alimente care să conțină grăsimi nesaturate, precum avocado și alimente care să aibă grăsimi de tip omega-3, precum sardine și somon. Medicul îți va recomanda să ai un stil de viață mai activ și îți va prescrie câteva medicamente pentru a reveni la valorile normale de trigliceride.
Trigliceride mărite – programează-te pentru analize de rutină cu Liberty Medical Center
La Liberty Medical Center ai posibilitatea să faci analizele de rutină care îți vor spune dacă ai trigliceride mărite. Află că ești bine și programează-te pentru un consult general, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra sănătății tale.