Cardiologie

Tahicardie – ce este și când trebuie să facem o vizită medicului

tahicardie

Tahiacardia sau aritmia este o tulburare e ritm cardiac, care se manifestă prin creșterea ritmului cardiac. În circumstanțe normale, de repaus, pulsul unui adult nu depășește 100 de bătăi pe minut. Atunci când această valoare este depășită, fără să existe un motiv evident, cum ar fi efort fizic sau stres, se produce tahicardia.

Ritmul cardiac reprezintă nmărul de cicluri cardiace – numărul de bătăi pe minut (bpm). Pulsul unei persoane normale se încadrează între 60 și 100 bpm în repaus.

Ce este tahicardia?

Tahicardia sau pulsul mărit este o afecțiune de ritm cardiac, numită și aritmie cardiacă. Această tulburare apare atunci când frecvența cardiacă depășește 100 de bătăi pe minut (bpm). Tahicardia se poate manifesta și atunci când un pacient nu reprezintă nicio altă afecțiune.

În anumite situații este absolut normal ca pulsul să fie mărit. De exemplu, atunci când suntem într-o situație stresantă sau depunem efort fizic, bătăile inimii vor fi mai accelerate. Atunci nu este niciun semn de îngrijorare, întrucât este o reacție normală. Însă, atunci când când ritmul cardiac este crescut, iar efortul fizic nu este prezent, este recomandat să apelăm la un medic specialist.

Riscurile tahicardiei

Tahicardia este o afecțiune cardiacă, care nu trebuie ignorată, întrucât pot apărea complicații grave. Dacă vă confruntați cu această problemă trebuie să apelați la sfatul unui medic cardiolog pentru a afla cauza tahicardiei.

Riscurile tahicardiei sunt:
– Accident vascular cerebral
– Insuficiență cardiacă
– Stop cardiac
– Deces

Tipuri de tahicardie

Tahicardia se împarte în mai multe categorii, după cum urmează:

1. Tahicardia sinusală
Tahicardia sinusală se manifestă prin bătăi accelerate ale inimii, însă ritmul se menține normal, impulsul provenind din nodul sinoatrial. Cauzele tahicardiei sinusale sunt:

– Febră;
– Stres fizic sau mental;
– Unele afecțiuni legate de sănătate;
– Utilizarea anumitor medicamente;
– Hipertermia maligna;
– Hipertiroidism;
– Boala Kawasaki;
– Anemie, insuficienta cardiacă;
– Boala pulmonara cronica, ischemia coronara acuta sau infarctul miocardic;
– Hipovolemia cu hipotensiune și stare de șoc;
– Șocuri electrice;
– Hipoxie;
– Sevraj.

2. Tahicardia atrială sau supraventriculară
Tahicardia atrială își are originea la nivelul atriilor și este o formă benignă, în majoritatea cazurilor. Nodul atrioventricular preia impulsurile electrice, însă nu le transmite mai departe către ventricule. Deși nu pare atât de grav acest tip de tahicardie, în anumite circumstanțe, persoana poate rămâne inconștientă pentru câteva minute sau chiar câteva ore (stop cardiac).

3. Tahicardie joncțială
Tahicardia joncțială este provocată de o scurtcircuitare ce are loc la nivelul nodului atrioventricular. Câteodată, acest tip de tahicardie poate fi cauzat de un fascicul de conducție anormal, fiind de regulă benignă. Tahicardia joncțială poate genera crize paroxistice, purtând numele de Boala lui Bouveret.

4. Tahicardia ventriculară
Acest tip de tahicardie este unul dintre cele mai periculoase, fiind greu de tolerat, din cauza ventricului care este incapabil să-și mai îndeplinească funcțiile de ejecție sanguină. Pulsațiile ventriculului pot ajunge și la 300 bpm, iar starea pacientului se poate agrava în scurt timp, tahicardia ventriculară fiind caracterizată de fibrilații, care vin însoțite de stop cardiorespirator sau chiar de o stare de moarte aparentă.

Cauzele tahicardiei

Tahicardia este o afecțiune ce poate fi cauzată de mulți factori care influențează în mod negative impulsurile electrice normale care determină bătăile inimii. Cauzele tahicardiei pot fi:

– Anemie
– Malformații congenitale ale inimii
– Fumat
– Febră
– Consum excesiv de alcool
– Consum de băuturi energizante
– Droguri
– Hipertiroidie
– O boală cardiacă
– Emoții puternice
– Dezechilibru electrolitic
– Efecte secundare ale unor medicamente

Simptomele tahicardiei

Tahicardia prezintă simptome vizibile atunci când boala are o formă destul de gravă. În acel moment inima nu mai poate pompa normal sânge spre alte organe. Simptomele tahicardiei pot fi:

– Amețeală
– Leșin
– Palpitații (bătăi neregulate ale inimii)
– Durere în piept
– Dificultăți la respirație

În urma unui consult de specialitate, care presupune efectuarea unei electrocardiograme, medicul cardiolog va pune diagnosticul corect. Pentru a nu avea probleme cu inima este indicat să avem o viață activă, adică exerciții fizice regulate. De asemenea, este indicat să eliminăm sau să reducem consumul de grăsimi. Putem să ne monotorizăm tensiunea și nivelul de colesterol, pentru a preveni tahicardia. Este bine să evităm situațiile stresante și să încercăm să avem o viață lipsită de evenimente ce ne pot afecta sănătatea inimii.

Tahicardie – fă-ți o programare la Liberty Medical Center

Sănătatea inimii este importantă. Programează-te la unul dintre medicii cardiologi specialiști din cadrul centrului Liberty Medical Center. Echipa noastră de medici este alcătuită din medici și asistente dedicate sănătății dumneavoastră, având pregătirea necesară pentru a depista diferite afecțiuni cardiologice de care puteți suferi. Îți poți face o programare în cadrul Liberty Medical Center printr-un formular online.

Leave a Reply

Call Now Button