ORL

Rinita alergică – Cauze. Simptome. Tratament

rinită alergică

Rinita alergică este o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale. Cele mai întâlnite simptome sunt nasul înfundat, senzații de mâncărime la nivelul ochilor, gurii și a pielii.

Rinita alergică este o afecțiune des întâlnită în această perioadă, din cauza alergiilor provocate de diferiți factori de mediu. Nu este o afecțiune gravă, însă poate crea anumite neplăceri prin manifestările ei, iar condițiile anatomice locale (sept laterodeviat, fose nazale înguste, vegetații adenoide) pot accentua simptomele rinitei.

Ce este rinita alergică?

Rinita alergică este o afecțiune cunoscută și sub denumirea de febra fanului, care afectează mucoasa nazală, fiind determinată de expunerea la diferiți alergeni, precum acarieni, polen, mucegai, praf, păr de animale, ambrozie, etc. Alergiile se declanșează atunci când sistemul imunitar devine sensibil și reacționează exagerat la expunerea la alergeni. De cele mai multe ori, alergiile se manifestă în anumite perioade ale anului, mai ales în sezonul cald, de la începutul primăverii, până la sfârșitul toamnei.

Când apare rinita alergică și care sunt cauzele

Rinita alergică se manifestă la persoanele care suferă de alergii, acestea având un sistem imunitar slăbit în prezența factorilor de mediu care le provoacă alergii.

Principala cauză a rinitei alergice este hipersensibilitatea sistemului imunitar. Persoanele care au nu sistem imunitar slăbit sunt predispuse la diferite reacții alergice. Cei mai comuni alergeni sunt polenul, acarienii de praf, care pot fi găsiți în pături, perne, mochete sau pe piesele de mobilier din casă. Reacția alergică la acarieni nu apare ca urmare a expunerii la alergeni, ci la substanța chimică din excrementele acestora. Persoanele care sunt alergice la acarieni vor avea de suferit tot anul, suferind de o rinită alergică cronică.

Factorii de risc pentru rinita alergică

Potrivit anumitor studii științifice realizate pe mai multe persoane, există anumite persoane, care sunt mai predispuse la rinita alergică.

Factorii de risc care duc la agravarea rinitei alergice sunt:
– Temperaturile scăzute
– Schimbările bruște de temperatură
– Umiditatea sau uscăciunea excesivă a aerului
– Substanțe chimice volatile
– Poluanții din interior (substanțele chimice folosite la curățenie, odorizantele de interior, uleiurile folosite pentru aromaterapie, particule rezultate din arderea combustibililor, fumul de țigară)
– Poluanții din exterior (gazele de eșapament, particulele poluante provenite din activitățile industriale sau din arderea necontrolată a deșeurilor)

Rinita alergică – Simptome

Rinita alergică este considerată cea mai frecventă manifestare de alergie, fiind afectată aproximativ 10% din populație, numărul persoanelor afectate fiind în creștere. Principalele simptome ale rinitei alergice sunt:

– Rinoree (cursul nasului) apoasă sau mucoasă
– Prurit (mâncărime) nazal, faringian sau la nivelul urechilor
– Prurit ocular, lăcrimare, înroșire a ochilor, atunci când se asociază conjunctivita alergică
– Senzație de înfundare a urechilor
– Durere sau usturime faringiană
– Cefalee (durere de cap)
– Oboseală, capacitate scăzută de concentrare în cursul zilei
– Alterarea calității somnului
– Înfundarea nasului
– Strănut repetat

În cazurile în care rinita alergică prezintă anumite complicații, simptomele se pot agrava:

– Incapacitatea de a dormi din cauza simptomelor care te țin treaz
– Infecții ale urechii
– Sinuzită sau infecții frecvente ale sinusurilor
– Dureri de cap frecvente
– Dezvoltarea sau complicarea simptomelor de astm

Rinita alergică este de trei tipuri:

Rinita alergică sezonieră – sau febra fânului este asociată cu conjunctivita. Se manifesta primăvara și vara. Polenul este principalul factor de declanșare a rinitei la începutul primăverii, iar vara cauzele sunt fânul și ierburile.
Rinita alergică perenă – acest tip de rinită se manifestă pe tot parcursul anului. Este asociată cu patologia de tip astm bronșic. Se declanșează din cauza alergenilor prezenți pe tot parcursul anului, precum praful din casă prezent pe perne, saltele, mobilă sau atmosferă, mucegaiuri, pene, scuame animale, etc. Cei care suferă de rinită alergică perenă este tot timpul răcită, iar simptomele se manifestă de dimineață și durează toată ziua.
Rinita profesională – acest tip de rinită se manifestă ca urmare a expunerii la diverse substanțe alergene la locul de muncă, precum dizolvanți, detergenți, etc.

Rinita alergică – Tratament

Persoanele care suferă de rinită alergică vor avea parte de un tratament adecvat. Se administrează medicamente, spray-uri nazale, siropuri, etc, toate la recomandarea medicului.

În cele mai multe cazuri se administrează antihistaminice, care acționează asupra procesului inflamator, asupra secrețiilor nazale, pruritului, strănutului. Decongestionantele nazale sunt luate în combinație cu antihistaminicele, pentru a diminua secrețiile nazale și procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale.

Clinica Liberty Medical Center este specializată în diverse proceduri, având secții de ORL și Oftalmologie cu doctori specializați în tratarea diferitelor afecțiuni, inclusiv a rinitei alergice.

Programează-te acum și află că ești bine!

Leave a Reply

Call Now Button