Neurologie

Scolioza. De ce este cauzata si cum o diagnosticam?

coloana vertebrala scolioza

Coloana vertebrala este alcatuita din vertebrele aliniate succesiv si unit prin intermediul discurilor intervertebrale.

Rolul sau este de sustinere a greutatii corpului si de mentinere a posturii verticale. Alinierea respecta o serie de reguli pentru evitarea deformarii intregii coloane, iar aspectul acesteia trebuie observat cu atentie inca din perioada copilariei.

Ce este scolioza?

Scolioza reprezinta o afectiune care determina devierea in plan lateral de la axul drept normal. Coloana vertebrala poate fi modificata si in sensul rotirii acesteia in jurul axului sau.

De obicei, scolioza se manifesta la nivelul vertebrelor toracice sau la nivelul vertebrelor lombare. Majoritatea oamenilor manifesta un oarecare grad de deviere de la planul drept al coloanei.

Curburile mai mici de 10 grade aparute la nivelul coloanei sunt considerate ca fiind fiziologice, insa atunci cand deviatia este mai mare de 10 grade se considera ca este vorba de scolioza. In general, curbura coloanei se realizeaza sub forma literelor „S” sau de „C”.  

Cauzele scoliozei

Etimologia scoliozei nu este elucidata in 80 % din cazurile inregistrate, caz in care se foloseste termenul de scolioza idiopatica.

Scolioza se formeaza de obicei in perioada copilariei sau a adolescentei si se asociaza in general cu factorii de natura genetica, fiind o afectiune cu caracter familial. Se cunosc doua feluri de scolioza si anume scolioza structurata si cea nestructurata.

Scolioza nestructurata se manifesta prin curburi ale coloanei vertebrale, fara semne de rotatie si cu caracter reversibil. Scolioza nestructurata este determinata de factori precum:

  • Durerea sau spasmul muscular.
  • Cauze inflamatorii precum apendicita.
  • Inegalitatea lungimii membrelor inferioare.

Scolioza structurata se caracterizeaza prin curburi cu rotatie ale coloanei vertebrale. Scolioza structurata este de obicei idiopatica sau cauzata de alte afectiuni precum:

  • Anomaliile congenitale ca spina bifida, caz in care canalul spinal nu este inchis normal sau este afectat de alte conditii care dauneaza formarii corecte a oaselor. O proportie de 5 pana la 7 % din cazurile inregistrate de scolioza sunt cauzate de anomaliile congenitale vertebrale producatoare de curburi anormale rigide. Curburile coloanei vertebrale afecteaza copiii pe masura ce acestia cresc, in mod special in perioada adolescentei.
  • Afectiunile musculare sau de natura nervoasa ca si paralizia cerebrala, distrofiile musculare sau sindromul Marfan.
  • Diverse traumatisme.
  • Infectii.
  • Formatiuni tumorale.

La persoanele adulte, scolioza poate sa se manifeste ca si consecinta a modificarilor degenerative determinate de inaintarea in varsta. Procesele degenerative se pot declansa ca urmare a osteoartritelor sau a osteoporozei.

Procesul de formulare a unui diagnostic cert de scolioza este complex.

Conduita terapeutica are de asemenea, un caracter complex, putand sa conste in asocierea manoperelor kinetoterapeutice cu cele ortopedice sau chirurgicale. Conduita terapeutica optima se stabileste in functie de gradul curburii, stadiul de evolutie al bolii si de varsta persoanei afectate.

Inca de la inceputul investigatiilor se va tine cont de varsta osoasa a pacientului si de maturitatea sistemului scheletic, varsta cronologica a persoanei afectate ocupand un rol secundar. Schema terapeutica cel mai frecvent folosita pentru scolioza este cea instituita de Stagnara. Aceasta shema de tratament se bazeaza pe stabilirea tratamentului in functie de valoarea unghiului Cobb.

Tratamentul scoliozei devine necesar atunci cand unghiul de curbura depaseste cele 10 grade. Specialistii sunt de parere ca nu se poate vorbi despre scolioza daca valoarea curburii este mai mica de 10 grade.

Daca aveti nevoie de ajutor pentru detectarea si tratarea scoliozei, puteti face o programare la unul dintre specialistii Liberty Medical Center folosind formularul de programare de pe https://www.libertymedicalcenter.ro 

Leave a Reply

Call Now Button