Articole Medicale

Ostoeoporoza – Ce este si cum o putem descoperi

osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos in care oasele devin atat de fragila incat o simpla cazatura sau chiar actiuni obisnuite pot provoca o fractura.

Aceasta este responsabila pentru 80% din totalul fracturilor la persoanele de peste 50 de ani, iar cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la sold, incheieturile mainilor sau coloana vertebrala.

Desi osteoporoza afecteaza in special femeile, aparand cu precadere la femeile in varsta care sunt la menopauza, aceasta apare si la barbati.

Cum apare osteoporoza?

Nu putem cunoaste exact cauzele osteoporozei, insa aparitia bolii este cunoscuta, datorita schimbarilor care intervin in organismul nostru.

Pe parcursul vietii, osul este un tesut viu, in continua schimbare. Corpul nostru indeparteaza osul vechi si il inlocuieste cu unul nou.

In timpul copilariei si adolescentei, masa noastra osoasa este intr-o formare continua. Oasele cresc, devin mai lungi si puternice, acest ritm continuand pana aproape de varsta de 30 de ani, cand masa osoasa ajunge la maximul ei.

Ulterior, oasele sufera un proces continuu de formare si distrugere, care le permite sa isi mentina starea de sanatate.

Aparitia osteoporozei se intampla dupa 40 de ani, cand echilibrul intre distrugerea si formarea oaselor se modifica, deoarece organismul nu mai poate sa inlocuiasca la fel de repede testutul osos pe masura ce el este indepartat.

Interiorul osului ajunge sa semene din ce in ce mai mult cu un burete in cazul oamenilor care sufera de osteoporoza. Spatiile din interiorul acestuia devin mai mari, iar osul care formeaza intreg “buretele” mai subtire.

In acelasi timp, se subtiaza si invelisul extern al osului, favorizand astfel fracturile.

Simptomele osteoporozei

De obicei, osteoporoza nu are niciun simptom pana la producerea primei fracturi iar persoanele aflate in stadii incpiente ale pierderii osoase nu isi vor da seama de acest lucru.

In cazul oaselor slabite de osteoporoza exista posibilitatea sa apara:

Odata ce oasele au fost slabite de osteoporoza, este posibil sa apara:
•    Dureri de spate, cauzate de o vertebra fracturata sau prabusita
•    Pierderea in inaltime a aproximativ 1,5 cm pe parcursul unui an
•    Postura incovoiata

Desi boala afecteaza toate oasele, fracturile apar mai frecvent la nivelul vertebrelor, pumnului si soldului.

Ai putea suferi o fractura vertebrala atunci cand te apleci sa iei ceva de jos, te rasucesti in pat sau ridici obiecte usoare.

Prima fractura nu va fi si ultima, atata timp cat osteoporoza va ramane netratata.

Cum diagnosticam osteoporoza?

Densitatea osoasa poate fi masurata orientativ cu ajutorul unui aparat care utilizeaza niveluri scazute de ultrasunete.

Testul ofera informatii importante menite sa te ajute sa intelegi care este riscul de a face vreo fractura: poate arata ca densitatea osoasa este normala sau ca deja masa osoasa este mai mica, conditie numita osteopenie.

Cand masa osoasa este insa foarte redusa inseamna ca exista deja osteoporoza, iar oasele au devenit subtiri, fragile si se vor putea rupe.

Investigatia este recomandata tuturor femeilor care au implinit varsta de 50 de ani sau care au intrat la menopauza si au factori de risc asociati.

O veste buna pentru pacientii Liberty Medical Center este ca recent, in cadrul clinicii, am achizitionat unul dintre cele mai performante aparate pentru aceasta procedura. Este vorba de Osteodensitometrul cu Ultrasunete KJ 3000 si este pregatit sa ne ajute in diagnosticarea osteoporozei.

 

Leave a Reply

Call Now Button