Dermatologie

Tot ce Trebuie să Știi Despre Papiloamele Cutanate

Papiloamele Cutanate

Ce sunt papiloamele ?

Papiloamele cutanate sunt mici excrescente moi ale pielii, benigne, de culoarea pielii sau brune, asimptomatice.

Unde apar ?

Apar preponderent in anumite zone: axile, zona gatului, submamar la femei, pleoape, inghinal , fiind favorizate de frictiune (fie a hainelor pe piele, fie a pielii pe piele ).

De ce apar ?

Papiloamele nu sunt prezente de la nastere, dar apar treptat inca din copilarie, iar frecventa lor creste odata cu varsta. In aparitia lor un rol important il are factorul genetic, dar si statusul imun. Cauza aparitiei lor este un virus din grupul HPV.

Papiloamele apar atat la barbati cat si la femei, fiind mai frecvent dezvoltate de catre persoanele supraponderale, cu dislipidemie, diabet zaharat tip 2 si foarte frecvent de catre femeile insarcinate, in special in al doilea trimestru datorita modificarilor hormonale.

Cand si cum le tratam ?

De obicei papiloamele sunt asimptomatice, insa pot deveni rosii si dureroase sau pot sangera prin traumatizarea lor accidentala.

Fiind benigne, papiloamele nu necesita tratament decat atunci cand devin deranjante pentru pacient sau din considerente estetice .

Tratamentul consta in distrugerea acestor leziuni prin diverse metode (aplicare de azot lichid, electrocauterizare, arderea laser).  Indepartarea leziunilor este curativa, insa pacientii  pot dezvolta in continuare de-a lungul vietii alte noi papiloame.

Poate fi prevenita aparitia lor ?

Nu este posibila prevenirea aparitiei lor.  Insa  scaderea in greutate, renuntarea la fumat , diminuarea stresului cotidian si adoptarea unei diete echilibrate pot duce la diminuarea aparitiei lor.

Dr. Florentina Pantelimon – Medic Primar Dermatovenerologie – Clinica Liberty Medical Center

Leave a Reply

Call Now Button