Dermatologie

Pitiriazis versicolor (tinea versicolor) – PV, o afecţiune a pielii frecventă

eczema

Ce este PV Şi din ce cauză apare? Cum se manifestă PV? Sunt doar câteva dintre întrebările la care încercat să obţinem răspunsuri cu ajutorul dr. Florentina Pantelimon, medic primar Dermato-venerologie de la Clinica Liberty Medical Center.

„PV este o afecţiune benignă a pielii, frecventă şi reprezintă infecţia superficială a pielii determinată de o ciupercă numită Malassezia furfur sau Pityrosporum, care se localizează şi se multiplică în stratul superficial al pielii, numit strat cornos”, ne-a explicat dr. Florentina Pantelimon.

Această ciupercă face parte din flora normală a pielii noastre, deci nu este contagioasă. Însă chiar dacă există pe pielea tuturor, doar anumite persoane fac boala, existând o predispoziţie genetică în dezvoltarea ei.

Potrivit specialistului, leziunile apar în anumite condiții favorizante: transpiraţie abundentă, temperatură şi umiditate crescută, imunosupresie, sarcină, malnutriţie. Apare mai frecvent la tineri de vârsta pubertăţii, când modificările hormonale duc la creșterea producției de sebum, dar poate fi prezent la orice vârstă.

Cum se manifestă PV?

Apar pete (macule) rotund-valoare, ce se pot uni formând plăci de diferite culori (așa cum le spune şi numele „versi” = multe): roșii, brun-galbui, sau albe, depigmentate.

În general apar pe trunchi (piept şi spate), dar pot apărea şi pe gât, pe rădăcina membrelor şi pe faţă. Uneori pot fi prezente pe suprafața petelor scuame fine. De obicei, leziunile sunt asimptomatice, dar pot fi uneori însoţite de un prurit discret (o mâncărime minimă).

„De multe ori erupţia este discretă, abia se poate observa, ea evidenţiindu-se după expunerea la soare, când petele depigmentate devin mai vizibile, întrucât zonele afectate de ciupercă nu se bronzează”, spune dr. Florentina Pantelimon.

Cum diagnosticăm PV?

Diagnosticul este pus pe baza aspectului pielii. Pentru a confirma diagnosticul este necesar un examen cu lama Wood sau un examen micologic.

Cum tratăm PV?

Potrivit specialistului în dermato-venerologie, tratamentul constă în aplicarea unor şampoane şi geluri de duş antimicotice la nivelul scalpului şi a pielii afectate pe o perioadă de minim 1 lună, la care se asociază o cremă antimicotică pe zonele afectate.

În formele extinse se poate asocia şi un tratament pe cale orală. Scalpul este un rezervor pentru Pityrosporum, de aceea se recomandă aplicarea de şampon antimicotic.

„Întrucât are o rată mare de recurenţă la unele persoane se recomandă fie folosirea unui şampon/gel antimicotic de 2 ori pe săptămână o perioadă mai lungă sau administrarea unei doze unice săptămânale de antimicotic pe cale orală.

Se recomandă purtarea de haine din bumbac pentru a evita transpiraţia, uneori chiar spălarea hainelor la temperaturi mari în cazurile recidivante”, mai precizează dr. Florentina Pantelimon.

Leave a Reply

Call Now Button