Articole Medicale

Raceala la copii. Care sunt simptomele, cum prevenim si cum tratam?

raceala la copii

Răceala, așa cum este ea numită în limbajul comun, reprezintă acele afecţiuni ale căilor respiratorii superioare care apar la copiii de orice vârstă într-un procentaj foarte mare.

Mai mult de 90% dintre aceste răceli, le reprezintă infecţiile respiratorii de natură virală, infecţia bacteriană fiind o complicaţie a celei inițiale.

Explicația este simplă: pe fondul scăderii imunităţii corpului creşte riscul suprainfecţiei cu diferite tulpini bacteriene patogene (stafilococ, streptococ, pneumococ) care pot agrava starea virală inițială.

Frecvența acestor infecții la copii este destul de mare, între şase şi douăsprezece răceli pe an. Incidenţa maximă a acestei afecţiuni este atinsă în sezonul rece, în intervalul septembrie – aprilie, cauzele favorizante find scăderea temperaturilor, a imunităţii sau diverselor boli cronice ale copilului.

Răceala la copii se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii cu încărcătură virală care se propagă prin strănut sau tuse sub forma unor mici particule, uscate, care pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp. Transmiterea acestei boli infecţioase se face așadar prin intermediul aerului, prin activitățile curente.

Contaminarea se poate face și prin contact direct cu mâinile contaminate ale persoanei bolnave sau indirect cu obiecte contaminate de catre persoanele bolnave, de aceea copiii care frecventează colectivitățile sunt mai expuși la răceli.

Studiile medicale au arătat că perioada cea mai periculoasă pentru transmiterea bolii este între ziua a doua şi a patra din momentul infectării, când secreţiile bolnavului au cea mai mare încărcătură virală.

Simptomele unei răceli pot include următoarele manifestări:

  • congestie nazală sau secreţii nazale, lăcrimare abundentă, tuse, strănut şi durere în zona gâtului cu dificultăţi la înghiţire, tuse sau febră acută. Aceste simptomele apar după o perioadă medie de incubaţie a virusului de până la 2-3 zile de la momentul infecţiei propriu-zise.
  • Uneori, apar și simptome de durere musculară uşoară, dureri moderate la nivelul articulaţiilor, oboseală, durere de cap sau scăderea poftei de mâncare a copilului.
  • Pofta de mâncare este diminuată și din cauza dificultății la înghițire resimță și a pierderii temporare a gustului. Aceste simptome pot persista până la 14 zile, dar tusea poate persista și după acest interval de timp

Uneori o răceală se poate complica cu o infecţie bacteriană ce afectează faringele, laringele, urechea, traheea sau sinusurile. Simptomele suprainfectării sunt febra ridicată şi expectoraţia.

Complicaţiile răceli de tipul faringită, traheo-bronşita acuta sau pneumonia, necesită un consult medical de specialitate şi de regulă, tratament antibiotic specific.

Dacă vorbim despre copii mari, simptomele descrise sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul de răceală.

O atenţie specială trebuie acordată copiilor mici şi sugarilor pentru care simptomele nu pot fi descrise de către aceştia, dar prezintă simptome precum indispoziţia, lipsa poftei de mâncare sau refuzul acesteia, poate conduce la suspiciunea unei răceli.

Febra bruscă şi ridicată, durerile severe de cap şi durerile in piept, ne indică faptul că nu mai avem de-a face cu o simplă răceală şi este obligatorie vizita la medical specialist pediatru.

În tratamentul răcelilor nu este indicat să utilizaţi antibioticele, dacă acestea au o cauză virală. 

Antibioticele se administrează numai atunci când se manifestă simptome clinice clare ale unei infecţii bacteriene, precum tusea persistentă cu expectoraţia mucoasă sau muco-purulentă sau dacă investigaţiile de laborator au arătat că e vorba de infecţie bacteriană.

Mai mult chiar, administrarea antibioticelor fără discernamânt şi indicaţie, “după ureche” este dăunătoare şi poate provoca probleme pe termen lung, cum ar fi dezvoltarea rezistenţei la antibiotice a bacteriilor.

Tratamentul în cazul răcelilor este îndreptat preponderent spre ameliorarea simptomelor. Indicaţiile medicilor pentru îngrijirea copiilor răciţi implică: repaus la pat, atmosferă caldă şi umedă, consum mare de lichide, tratamentul febrei cu reducerea uşoară a temperaturii mediului, îmbrăcaminte lejeră, comprese sau împachetări reci.

Reducerea febrei se face cu antitermice, administrate în funcţie de prescripţiile medicale potrivite vârstei şi greutăţii corporale a copilului.

Răceala la copii este extrem de comună, dar din fericire poate fi prevenită.

O alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale, probioticele din produse lactate, activitatea fizica constantă, hidratarea corecta a organismului sunt de mare ajutor în prevenţie.

În general, un stil de viaţă fizic activ, combinat cu stimulente natural destinate exclusiv sistemului imunitar, din plante sau apicole pot reduce frecvenţa, amplitudinea sau complicaţia răcelilor virale.

Pentru că evoluţia răcelilor la copii poate trece foarte rapid spre forme grave, recomandarea este să vă prezentaţi la medicul de familie de la primele simptome specifice şi ori de câte ori este necesar pentru a evita complicaţiile acestora.

Leave a Reply

Call Now Button