Oftalmologie

Cele mai Frecvente Afecțiuni Oftalmologice și Simptomele Lor

oftalmologie bucuresti ilfov

Oftalmologia este ramura medicinei care se ocupa cu tratarea bolilor organului vederii, ceea ce include ochiul si structurile din jurul acestuia, cum ar fi pleoapele si sistemul lacrimar.

Afectiunile oftalmologice pot fi intalnite la orice varsta, iar in oricare dintre situatiile descrise mai jos este recomandat sa va adresati un medic, pentru a avea un diagnostic si un tratament corect.

Cele mai frecvente afectiuni oftalmologice si simptomele lor sunt:

1. Conjunctivita

Conjunctivita reprezinta una dintre cele mai comune afecțiuni oftalmologice, datorită cauzelor diverse care pot afecta membrana ce căptușește globul ocular și pleoapele. Conjuctivita este inflamația acestei membrane subțiri și transparente. Principalul său rol este de a proteja și a păstra umiditatea optimă a ochilor.

Cauzele conjunctivitei sunt variabile, de la infecții cu bacterii (gonococ, stafilococ, streptococ, chlamydia), infecții cu virusuri (adenovirusuri, virusul rujeolic, virusuri herpetice, virusul varicelozosterian) sau diverși factori iritanți din mediul înconjurator. Poate nu știți dar sunt multe elemente chimice care pot afecta sănătatea ochilor, precum clorul folosit pentru tratarea apei din bazinele de înot, fumul de țigară, șampoane sau alte produse cosmetice, spray, detergenții sau parfumurile.

Simptomele conjunctivitei pot varia de la unele mai simple, precum senzația de corp străin, de mâncărime sau de nisip în ochi până la cele mai complicate de lăcrimare, ochi înroșiți, congestie a mucoasei conjunctivale sau secreții. Secrețiile sunt de culoare alb-gălbui și apar în special în sacul conjunctival sau la nivelul carunculei și determină lipirea genelor dimineața. Reacţiile alergice la nivelul conjunctivei sunt în general extrem de neplăcute, dar complet inofensive pentru ochi şi pentru vedere. De obicei este însoţită și de sensibilitate la lumină.

În general, simptomele dispar în câteva zile, fără a fi nevoie de tratament, doar prin spălarea ochilor cu apă călduţă. În cazurile persistente, infecţia poate fi de natură bacteriană, caz în care este necesar tratamentul cu antibiotice sub formă de picături. În cazurile de recurenţă a bolii, este suspectată prezenţa unor bacterii la marginea pleoapei. Putem preveni situaţia prin spălarea şi curăţarea pleoapelor în mod regulat (prin masaj sau ştergere uşoară) cu ajutorul unei comprese sau şerveţel curat şi apei călduţe. Dacă nu există alte simptome alergice, determinarea altor factori declanşatori este aproape imposibilă. Dacă unul dintre principalele simptome este mâncărimea, iar aspectul conjunctivei sugerează hipersensibilitate, se pot recomanda picăturile oculare împotriva simptomelor alergice.

Prezentați una dintre simptomele descrise în acest articol?
Puteți face o programare la Liberty Medical Center chiar acum, folosind formularul de mai jos.

    2. Orjeletul (ulciorul)

    Orjeletul sau după denumirea populara, ulciorul este o infecție a uneia dintre glandele sebacee de la baza unei gene. Apariția acestei infecții poate fi in interiorul pleoapei și atunci se numește orjelet intern sau în exteriorul acesteia și atunci se numește orjelet extern. De menționat faptul că orjeletul poate apărea la orice vârstă.

    Simptomele specific acestei afecțiuni sunt durerea și sensibilitatea pleoapei, cu hiperemie și o mica umflătură roșiatică la locul infecției. Aceasta poate să evolueze în 3 zile spre o formă purulentă ce se sparge, dreneaza și se vindeca în aproximativ o săptămână.

    Această inflamație este dată de stafilococul auriu, care este deseori prezent la nivelul tegumentelor. La această cauză se adaugă și alte elemente favorizante precum lipsa unei igiene corespunzatoare, transpirația, frecarea pleoapelor cu mâinile murdare, poluarea, produsele cosmetice folosite excesiv, vechi sau contaminate cu bacterii. Toate acestea pot favoriza apariția orjeletului și vă puteți infecta destul de ușor prin simplul contact cu obiecte infectate, înotul în piscine murdare sau folosirea unor picături de ochi de la o persoană infectată.

    Infectarea se manifestă treptat, la început prin ochi lăcrimoși, senzații de presiune, durere, arsură locală sau cu simptome ce sunt în general din sfera altor boli, cum ar fi durere în gât, secreții nazale, stare generală proastă sau febră. Orjeletul extern se poate vindeca spontan fără nicio intervenție chirurgicală cu tratament dezinfectant local, în timp ce în cazul celui intern sunt situații când evoluția sa se poate complica și necesită intervenția chirurgicală pentru evacuarea sa. Recomandarea noastră este să mergeți la medicul oftalmolog indiferent de gravitatea simptomelor afecțiunii oculare. Doar el poate pune un diagnostic corect și alege tratamentul ideal pentru această afecțiune.

    3. Glaucomul

    Glaucomul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ocular ce se caracterizează prin creșterea presiunii intraoculare. Această afecțiune este considerate o problema importantă de sănătate publică în toată lumea. Glaucomul reprezintă o formă particulară de orbire, ireversibilă și se caracterizează prin distrugerea completă și progresivă a nervului optic. Pentru pacientul afectat de glaucom, câmpul visual se restrânge treptat până la orbire.

    Un rol important îl are diagnosticul precoce ce crește numărul anilor de vedere pentru pacienții care au glaucom. Orice deteriorare a vederii care este cauzată de acesta și care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului este din păcate irecuperabilă. De aceea diagnosticarea precoce și tratamentul sub supravegherea unui medic specialist oftalmolog reprezintă elemente importante în stoparea evoluției acestei afecțiuni.

    Recomandarea medicilor este clară și ar trebui să ținem cont de ea: orice persoană după 40 de ani ar trebui să meargă în mod regulat la medicul oftalmolog pentru un control preventiv, chiar și în lipsa oricăror simptome îngrijorătoare.

    Se spune despre glaucom că nu doare, dar efectul său este ireversibil și duce spre orbire, așa că trebuie să tratăm cu responsabilitate aceste recomandări.

    Pentru a primi un diagnostic si un tratament corect in cazul oricarei afecțiuni oftalmologice, medicii Liberty Medical Center sunt pregatiti sa va ajute. Puteți face oricând o programare folosind formularul de mai jos.

    Fă o programare

       

       

      Leave a Reply

      Call Now Button