Dacă ar fi să facem un top al celor mai frecvente boli la copii cu siguranță că cele enumerate mai jos ar fi incluse. În primul rând vorbim de bolile copilăriei prin care trec toți copiii în procesul de formare a imunității. În această categorie intră boli precum răcelile, gripele, infecțiile, alergiile și alte afecțiuni care au caracter recurent. Le întâlnești frecvent și de aceea e important să știi diferența dintre formele comune și formele care implică semne de îngrijorare și care ar trebui să ne trimită imediat la medic.
1. Răceala este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei și poate să apară de mai multe ori pe an la copii. O frecvență considerată normală este de 5-6 ori pe an sau chiar mai mult în cazul perioadei de acomodare a copilului în colectivități preșcolare sau școlare. Ținând cont că există un număr foarte mare de virusuri gripale care circulă în mediul înconjurător, atunci nu ar trebui să ne mirăm că îmbolnăvirile copiilor sunt atât de dese.
În situația în care totuși copiii au mai mult de 10 îmbolnăviri anuale, cu febră mare care durează mai mult de 5 zile, ar rebui să ne îngrijorăm și să mergem la medic pentru investigații mai detaliate. Deși răcelile comune se manifestă de obicei în sezoanele reci, trebuie să știți că nu vremea rece în sine produce răceala, ci faptul că oamenii petrec mai mult timp în spații închise, mult mai aproape unii de alții, facilitând astfel răspandirea virușilor.
2. Infecțiile urechilor sau otitele sunt frecvente în perioada copilărie, în special la copiii mici. Ele apar în contextual mai general de răceală sau gripă, când din cauza distanței mici de la amigdale la ureche, infecțiile se transmit foarte ușor între aceste organe. Tuburile eustahiene ale urechii mijlocii se inflamenază atunci în răceală și atrag fluid iîn ele, devind astfel un mediu propice pentru virusuri si bacterii.
Când infecțiile se repetă de mai mult de 3 ori pe an și când febra sau durerile auriculare manifestate de copil durează mai mult de 2 zile este indicat să consultați un medic O.R.L.
3. Diareea este o afecțiune destul de frecventă în copilărie, cu o medie considerată acceptabilă de 2 sau 3 episoade pe an. Ea este o afecțiune care ar trebui să dea semne de ameliorare în cel mult 24 de ore de la apariție, dar în situația în care aceasta dureaza mai mult de 3 zile, copilul nu mănâncă foarte bine și apar semne de deshidratre atunci este indicat să ajungeți de urgență cu el la medic. Cauzele diareei sunt virale in cele mai multe cazuri și se tratează atât medicamentos, cât și prin adoptarea unui regim alimentar specific indicat strict de catre medic.
4. Vărsăturile sunt unele dintre bolile comune ale copilăriei. Pot avea cauze variate și pot însoți alte boli, precum infecțiile virale, intoxicatii alimentare, infectii de tract urinar, encefalite/meningite sau chiar pot fi cauzate de stress sau de calatorii. O frecvență medie de 2-3 episoade pe an nu este un motiv de îngrijorare, dar dacă vărsăturile se succed de mai mult de 3 ori pe an sau daca au forme severe cu febră mare, inapetenta, letargie sau somnolenta, este cazul să ne îngrijorăm și să ajungem la medicul specialist de urgenta.
5. Faringita streptococica sau în termeni populari durerile în gat și inflamarea amigdalelor. Evident acest diagnostic se pune de către medicul specialist în procesul de examinare clinică si după analize de laborator. Chiar dacă infecțiile în gât sunt des întâlnite în rândul copiilor este bine să nu depășească ca recurență un episod de acest fel pe an. Atunci cand infectia nu da semne sa cedeze in cel mult 3 zile, cand copilul saliveaza in exces si are dificultati mari in a inghiti orice, chiar si fluide lucrurile pot fi mai complicate și apelați de urgența la un consult medical ORL.
Chiar dacă nu are cauze virale sau microbiene, alergiile au devenit extrem de frecvente în ultimul timp la copiii de toate vârstele și merită a fi menționate în acest articol. Cauzele sunt pe de o parte genetice, dar alergiile sunt declașate de factori externi favorizanți. Acești se mai numesc și alergeni, de tipul polenului, prafului, mucegaiului, unele alimente, păr de animale etc și pot conduce la manifestarea simptomelor de astm asociate cu reacții alergice specifice. Simptomele variază de la forme ușoare de strănut sau tuse, până la dificultăți respiratorii, lacrimare a ochilor, respirație scurtă sau prea rapidă sau modificarea scaunelor. Și pielea poate avea reacții de tipul urticariei sau petelor roșiatice.
Prezența acestor afecțiuni, pe de o parte nu ar trebui să ne sperie, fiind comune perioadei copilăriei, însă frecvența lor ar trebui să o monitorizăm și la primele semne mai severe de manifestare a acestora să ajungem la medicul specialist.